Programok

Saját programok

Személyiség- és közösségfejlesztő programok

A Szívvel-Lélekkel Alapítvány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egyénként, egyéniségként és közösségi lényként egyaránt harmonikus és teljes életet élhessünk – ehhez nyújtanak segítséget azok a programok, melyeket az általunk rendezett alkalmakon biztosítunk. Ezeket elsősorban gyermekeknek és fiataloknak rendezzük zömmel táborokban, fesztiválokon, iskolákban vagy helyi kisközösségekben. A foglalkozások, gyakorlatok célja, hogy önálló, gondolkodó embereket neveljünk, akik képesek a szabadidejüket olyan programokkal eltölteni, melyek épülésükre válnak. Nagy hangsúlyt fektetünk az önismeret, a döntéskészség fejlesztésére, illetve a fiatalok lelki és testi fejlődésére pozitív hatással lévő dolgok felismerése.
A programok ineraktív csoportfoglalkozásokon, egyszerre 10-20 fő bevonásával, felkészült szakemberek koordinációja mellett segítenek a kitűzött célok megvalósításában, és nem utolsó sorban már önmagukban garantálják a tartalmas és szórakoztató elfoglaltságot. Az egyes alkalmak valamilyen fontos, mindenkit érintő kérdést járnak körül: párkapcsolati problémák, előítéletek, kirekesztés és befogadás, az életkori sajátosságokból adódó problémák lehetséges megközelítése vagy éppen az identitás kérdése.
Számos alkalommal rendeztük meg személyiség- és közösségfejlesztő programjainkat – mindig nagy sikerrel és a résztvevők megelégedésére. Így a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, az Aszódi Evangélikus Gimnázium, a Miskolci Evangélikus Gimnázium tanulóinak, az Életfonal életvezetési tábor táborozóinak valamint a Szélrózsa fesztivál résztvevőinek biztosított alapítványunk tartalmas és hasznos időtöltést.

Készségfejlesztő amatőr művészeti csoportok

A Szívvel-Lélekkel Alapítvány igyekszik lehetőséget adni arra, hogy kibontakozhasson a gyermekekben és fiatalokban rejlő tengernyi kreativitás. Ez már önmagában hasznos időtöltés, de emellett biztosítja a személyiség fejlődésének és a technikai tudás gyarapodásának lehetőségét is. Ehhez igyekszünk minden szükséges segítséget megadni, olyan csoportokat és tevékenységi köröket működtetni, melyekben mindenki szabadon vállalkozhat az önkifejezésre.
A Szívvel-Lélekkel Alapítvány elsősorban szituációs gyakorlatok és zenei fellépések segítségével biztosít lehetőséget arra, hogy ki-ki megcsillogtathassa csodás képességeit. Nem professzionális előadókat keresünk vagy képzünk, hanem a belehelyezkedést és belefeledkezést segítő gyakorlatokat mutatunk, illetve a zenei önkifejezést segítjük. Természetesen képzett szakemberek segítsége és tudásuk gyarapításának keretei is a vállalkozó kedvű gyerekek, fiatalok rendelkezésére állnak. A rendszeres fellépések és szereplési lehetőség segítségével pedig megadatik a sikerélmény valamennyi résztvevőnek, célt nyer a sok gyakorlás és felkészülés is.
A Mentactor egy olyan drámacsoport, mely a pszichodráma elemeinek felhasználásával keres választ és megoldást mindennapi problémáinkra, konfliktusainkra, bánatainkra a közönség aktív bevonásával. Célunk, hogy ne csak kérdéseket tegyünk fel, hanem igyekezzünk segítséget nyújtani azok megoldására is – pozitív szellemiségben. A Mentactor állandó szereplője a Megálló interaktív istentiszteletnek, illetve több alkalommal fellépett a Bonyhádi Evangélikus Gimnázium, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, illetve az Aszódi Evangélikus Gimnázium rendezvényein.
A Hangszórók zenekar ifjúsági alkalmakon, összejöveteleken teremti meg a közös éneklés lehetőségét. A Megálló interaktív ifjúsági istentiszteletek állandó szereplőjeként keresztény ifjúsági énekekkel kíséri a szertartást.

Tizenévesek felkészítése önkéntes munkára

Fontos, hogy ne „csak” szórakoztassuk a fiatalokat! A Szívvel-Lélekkel Alapítvány szeretné, ha minél többen megismerkednének az önkéntességgel – az önzetlen segítségnyújtásnak egy bárki számára elérhető formájával. Erre buzdítjuk a tizenéves korosztály minden képviselőjét és lehetőséget biztosítunk arra, hogy kedve szerint ki-ki belekóstoljon az önkéntes munka varázslatos világába. Az idejükhöz, képességeikhez és szándékukhoz passzoló feladatokkal tehetik próbára magukat azok, akik hozzánk fordulnak.
A KÖSZI Egyesület Napvető Kölyök névre hallgató táborában lehetőséget biztosított arra, hogy a Szívvel-Lélekkel Alapítvány által felkészített ifjú önkéntesek a gyakorlatban is kipróbálhassák tudásukat az Egyesület gyakorlott táborszervező önkénteseinek felügyelete mellett. A Szívvel-Lélekkel Alapítvány ezen kívül évente több alkalommal segít iskolai rendezvényeken, diáknapokon eligazodni a fiataloknak az önkéntes munkák között. Nem csak a minél professzionálisabb munkavégzés a célunk, hanem a fiatalok szemléletének formálása és az önkéntesség széleskörű népszerűsítése.

Önkéntesek továbbképzése

A Szívvel-Lélekkel Alapítvány nemcsak önkénteseket toboroz, hanem folyamatosan foglalkozik a már kialakult önkéntes csoportokkal. Ez módszertani továbbképzések és csapatépítő tréningek formájában történik, továbbá együttműködünk több más hasonló hazai és határon túli önkéntes szervezettel is, hogy gyarapítsuk a szervezetben meglévő tudást – hozzáadott értéket nyújtva ezáltal. Különböző program-, és szervezetfejlesztési tréningeket is tartunk, illetve az átadott tudást kiadványok formájában is megjelentetjük, hogy segítsék és megkönnyítsék az önkéntesek munkáját. Ezek közül az egyik a Táborszervezői Kézikönyv, ami gyakorlati útmutatást és segédletet biztosít a gyerekek és fiatalok táboroztatásához.
Tevékenységünk másik fő területe a felkészítő és csapatépítő tréningek szervezése. A KÖSZI Egyesület Napvető és Téli berek táborainak önkénteseinek 2010 óta szervezünk jogi, gyermekvédelmi, pszichológiai, táborszervezési módszertani felkészítést és csapatépítő tréninget. Mindezek eredményességét a jó hangulatú, vidám és tartalmas táborok igazolták!

Jótékonysági rendezvények

A Szívvel-Lélekkel Alapítvány 2012-ben rendezett először Hangra banda! néven egésznapos jótékonysági fesztivált, melynek bevételét teljes egészében a rászoruló gyermekek táboroztatására ajánlotta fel. Délelőtt gyermekprogramok voltak, ahol az arcfestéstől a kincsvadászat élményéig rengeteg szórakoztató elfoglaltság várta a kisebbeket, az este pedig a huszonéveseknek szólt, amikor több híres hazai pop és rock zenekar szórakoztatta a vendégeket.

Támogatott projektek

Téli berek

Kiknek szól a Téli berek tábor?

A Téli berek egy olyan keresztény hitépítő tábor, ahol a hideg téli napok közül kiszakadhatsz, otthagyhatod a mókuskereket, és egy felejthetetlen, kalandos hétvégét élhetsz át!

A Téli berek tábor korosztálya: az 5-10. osztályosok

A Téli berek tábor evangélikus szellemiségű, viszont nyitott bármilyen felekezethez tartozók számára, de azoknak az érdeklődőknek is, akik egyik felekezethez sem tartoznak. A tábort többségében evangélikus fiatalok szervezik, de a szervezők között megtalálhatók más felekezethez tartozók is. Tehát nálad sem számít, hogy milyen felekezethez tartozol, gyere, szeretettel várunk!

4. Téli berek - evangélikus hitépítő tábor

Időpontja: 2013. január 24-27, Nagybörzsöny
Helyszíne: Nagybörzsöny, Reménység háza
Mottója: „Hall engem valaki?”

„Bárcsak ma éjjel elaludnék, és reggel felnőttként ébrednék fel! Amikor nem kérnek tőlem naponta házi feladatot, nem szólnak bele mindenbe a szüleim, nem kell elviselnem az osztálytársaimat, azt csinálok, amit én szeretnék, és végre komolyan vesznek!” Biztosan Te is sokszor gondoltad már ezt… Tizenévesnek lenni sosem volt könnyű, még Krisztus korában sem. Hogyan lehet ezt Jézussal együtt átvészelni? Hogyan lehet vidám és sikeres, rendes és ráadásul jófej Istenhívő fiatalnak lenni? Hogyan hallathatod Te is a hangodat? Ilyen kérdésekre keressük a választ Jézus, a Hozzá közel állók és az Ő követőinek példáján keresztül a 4. Téli Berek evangélikus hitépítő táborban!
Itt a lehetőség, hogy nagyokat beszélgess velünk a gyermek- és fiatalkor buktatóiról, közösen kérjük Isten segítségét áhítatokon és énekléseken át, valamint hogy szánkózás, mézeskalácssütés, farsangi mulatozás és számos játék közben együtt élvezzük a tél örömeit! Ki tudja, talán megnyered a „Legyen Ön is milliomos!”-t, új barátokra találsz, vagy éppen válaszokat kapsz a kérdéseidre!

Szálláshely

A tábort a nagybörzsönyi Reménység házában rendezzük meg, mely egy gyönyörű helyen fekszik, ahol mindig friss a levegő és télen nagy eséllyel számíthatunk ropogós hóra.

A nagybörzsönyi Reménység házának címe: 2634 Nagybörzsöny, Kossuth utca 57.

Szociális támogatás, utazás megszervezése

Amennyiben valakinek megterhelő a részvételi díj, illetve utazási költség kifizetése, vagy fiatalabbak esetében nincs kísérő, úgy a Szívvel-Lélekkel Alapítványhoz lehet fordulni támogatásért!

Életfonal tábor

Kiknek szól az Életfonal tábor?

Az Életfonal egy olyan keresztény életvezetési tábor, ahol a fiatalokat foglalkoztató kérdésekről lehet őszintén beszélgetni, és megoldásokat találni Krisztus segítségével. A mai világban nehéz nem elsodródni, megállni a lábunkon, ezért jó, hogy van egy hely, ahol tudhatod: Közénk tartozol. Kiscsoportos beszélgetések, interaktív áhítatok, drámafoglalkozások, műveltségi vetélkedők, közösségépítő játékok és más fiatalos programok várnak a négynapos hétvége alatt.

Az Életfonal tábor korosztálya: a 7-12. osztályosok.

Az Életfonal evangélikus életvezetési tábor evangélikus szellemiségű, viszont nyitott bármilyen felekezethez tartozók számára, de azoknak az érdeklődőknek is, akik egyik felekezethez sem tartoznak. A tábort többségében evangélikus fiatalok szervezik, de a szervezők között megtalálhatók más felekezethez tartozók is.

A 7. Életfonal - evangélikus életvezetési tábor

Időpontja: 2013. április 25-28.
Helyszíne: Piliscsaba, Béthel Evangélikus Missziói Otthon
Mottója: „Tedd jobbá a világot”

A 7-12. osztályos (12-18 éves) serdülőkkel kiscsoportos beszélgetésekben, műveltségi és szórakoztató vetélkedőkön, meghívott előadók vezette drámafoglalkozásokon azt a kérdést járjuk körbe, hogyan tud az egyén, különösen egy fiatal hozzátenni a világ folyásához, kedvező hatással lenni a környezetére. A saját emberi kapcsolataink, szabadidős aktivitásunk, a hivatásválasztás, a környezet védelme mind olyan problémakörök, amelyek terítékre kerülnek, de a résztvevők kreativitása, aktivitása révén válik személyre szabottá a téma. Különösen fókuszba kerül a keresztény fiatal helye és szerepe a világban, Jézus Krisztus mintájának továbbvitele a 21. századi környezetben.

Szálláshely

A tábort a Béthel Missziói Otthonban rendezzük meg, mely egy gyönyörű tágas, gyerekbarát, zöld környezetben fekszik Piliscsabán. A Béthel egy színvonalasan felszerelt intézmény, a gyerekek 2-3 fős, saját fürdőszobával rendelkező szobákban laknak. A Béthelben nagy terek állnak rendelkezésre sportolásra, szabadtéri játékokra.

A Béthel Missziói Otthon címe: 2081 Piliscsaba, Széchenyi utca 8-12.

A táborba lehetőség van eljutni egyénileg autóval (Budapesttől kb. 25 km) vagy közösen, a táborszervezők kíséretével. A találkozó Budapest, Nyugati pályaudvaron van, ahonnan vonattal megyünk Piliscsabáig. A Piliscsabáig szóló vonatjegyet mindenki egyénileg veszi meg.

Napvető tábor

Kiknek szól a Napvető tábor?

A Napvető egy olyan keresztény közösségépítő tábor, ahol egy nyári hétre kiszakadhatsz a szürke hétköznapokból, és egy felejthetetlen, kalandos hetet élhetsz át! Sok-sok igaz barátra lelhetsz, rengeteg izgalmas játékban és vetélkedőben, tartalmas beszélgetésben lehet részed, mindezt pedig egy megértő és családias hívő közösségben élvezheted.

A Napvető tábor nyitott bármilyen felekezethez tartozók számára, de azoknak az érdeklődőknek is, akik egyik felekezethez sem tartoznak. A tábort többségében evangélikus fiatalok szervezik, de a szervezők között megtalálhatók más felekezethez tartozók is. Tehát nálad sem számít, hogy milyen felekezethez tartozol, gyere, szeretettel várunk!

2012-től három turnusban, két helyszínen rendezzük meg a Napvető tábort, külön a kisebbeknek és külön a nagyobbaknak.
Napvető Kölyök: 3-8. osztályosoknak Piliscsabán
Napvető Ifi: 7-12. osztályosoknak Piliscsabán
Napvető Felvidék: 3-8. osztályosoknak a felvidéki Garamkövesden (Szlovákia)

A 17. Napvető - evangélikus közösségépítő tábor

Napvető Ifi: 2013. július 28 - augusztus 3.
Napvető Kölyök: 2013. augusztus 11-17.
Helyszín: Piliscsaba, Béthel Evangélikus Missziói Otthon
Mottó: „Időutazás Jézussal”

Gyere, lépjünk be a fantázia világába! Kies tájon előtted áll most egy furcsa szerkezet, akár egy lift, tárva-nyitva az ajtaja. Képzeletben lépj most be a fülkébe, és kapcsold be a biztonsági övet… brrr… brrr… felberreg a gép, és rázkódni kezd Veled... És ahogy süvíteni kezd körülötted a levegő, és a világ távoli zajait hallod, rájössz, egy időgépben vagy, amely a messzi múltba visz… Te is elképzeltél már hasonlót? Szívesen tennél kirándulást régi századok porába? Velünk, a Napvető tábor csapatával most megteheted mindezt, és átélheted a rómaiak közt bujkáló keresztények titkos szövetségét, a középkori kolostorok félelmes hangulatát, a reformáció korának parázs vitáit, a misszionáriusok izgalmas utazásait és a 20. század háborúk dúlta küzdelmeit. Gyere velünk, és lásd a kereszténység évszázadait az akkor élők szemével! Az időutazás mellett pedig idén is vár a Vízi Olimpia, a Városi Portya, a Ki mit tud?, az éjszakai túra, számtalan játék, vetélkedő, sportfoglalkozás, közös éneklés, áhítat és ezer barát!

KÖSZI Tábortalálkozó

Kiknek szól a KÖSZI Tábortalálkozó?

Mindenkit szeretettel várunk a KÖSZI-tábortalálkozóra, amit elsősorban az elmúlt tanév Napvető, Életfonal és Téli berek táborok résztvevőinek szervezünk, de várunk mindenkit, aki korábban részt vett valamelyik KÖSZI-táborban. A három nap alatt közösen felelevenítjük az elmúlt tanév táborainak mondanivalóját, és közösen készülünk fel az előttük álló tanévre. A közös éneklések és áhítatok mellett együtt gondolkodhatunk és játszhatunk, az egész napos kiránduláson pedig az őszi erdő szépségét élvezhetjük.