SZIVI Táborvezetők akcióban - 2020

Táborvezetők akcióban – a vírus sem állíthatja meg az ifjúság képzését!

Táborvezetők akcióban – a vírus sem állíthatja meg az ifjúság képzését!


Szöveg: Karánsebesy Réka, Tóth Lilla
Fotó: Józsa Dávid, Öskü Ármin, Szloboda Borbála, Vilmánszki Borbála

Online tér – Bár a 2020-as nyári tábori szezon nem indult zökkenőmentesen, a Szívvel-Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítványt (SZIVI) azonban így sem tántoríthatta el semmi attól, hogy azt csinálják, amiben a legjobbak, hogy képzéseket szervezzenek és ezáltal felejthetetlen élményeket szerezzenek a gyerekeknek. A SZIVI ezúttal a KÖSZI Egyesületet támogatta: képzéseket, tréningeket szervezett Táborvezetők akcióban néven a 2020-as évben a 24. KÖSZI Napvető és 19. KÖSZI Nyomkereső tábor (kamasz és kölyök turnus) szervezőinek.

SZIVI Táborvezetők akcióban - 2020

Egy emberként izgult májusban a Szívvel-Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány és a KÖSZI Egyesület minden tagja, mikor eldőlt a nyári táborok sorsa, ám szerencsére meghallgattattak imáik, és a 2020-as évben a KÖSZI-sek megszervezhették Budapest–Zuglóban a napközis, és Piliscsabán az ottalvós táboraikat.

A májusi kormányrendelet kihirdetéséig nem kezdődtek el a tréningek, hisz bizonytalan volt táboraik sorsa. Mindez nagy hátrányt jelentett, hiszen a nyári táborokra való felkészülése a SZIVI Táborvezetők akcióban nevezetű képzéssorozatával már legkésőbb március végén meg szokott indulni. Nehezített pályán, online formában indult meg a szervezés végül május végén, két hónapos lemaradással.

Békeidőben a három nyári tábor szervezőcsapata egy SZIVI által szervezett közös csapatépítő tréninggel szokta megkezdeni a képzést, melyen nem csak kicsit jobban megismerkednek, és összerázódnak egymással a résztvevők, hanem a táborprogramról való ötletelést és időpont-egyeztetést is megkezdik. Ezután van nagyjából 3-4 hónapjuk felkészülni a „nagy hétre” és a gyerekek érkezésére, mely során már a kisebb csapatokban további három táborelőkészítő alkalmon vesznek részt a vállalkozó szellemű szervezők.

Ehhez képest idén sajnos a Zoom felületén, külön-külön csapatonként került sor az első találkozásokra. Ez sem ronthatta viszont el a kedvét az önkénteseknek: dr. Kővári-Horváth Márta, a SZIVI csapatépítő trénerének és coachának segítségével a táborvezetők és helyetteseik ötletesebbnél ötletesebb online játékokkal készültek csoportjuk számára, melyek közül csak néhányat említenék: jégtörő kérdéskerék, virtuális fogócska, gifes hangulatbemutató. Természetesen ezután sort kerítettek a tábor témájáról és programjairól való ötletelésre is.

Ezután a három táborszervezői csapat külön utakon járt, míg a Napvető mesetábor szervezői csak az utolsó képzésen találkoztak személyesen egymással júniusban, addig a Nyomkereső táborok csapatai hamarabb összegyűltek megfelelő óvintézkedések mellett személyesen is. A Kamasz turnust szervezők a kezdetektől fogva az élő képzés alkalmakat preferálták, míg a Kölyök turnus csapata először a második tréningen találkozott először. A különleges helyzetre való tekintettel természetesen mindig lehetősége volt az embereknek online becsatlakozni, ha azt úgy látták biztonságosabbnak maguk vagy szeretteik érdekében.

Végül pedig, bár fele annyi idő alatt, mint az optimális lenne, sikeresen befejezték a táborra való felkészülést, és a kormányrendelethez való szigorú adaptálódást. Ekkor pedig nem más következett, mint a várva várt előtábor, mely szintén a SZIVI képzéssorozatán belül valósulhat meg évről évre. Ez minden nyári tábor esetében az előkészítő folyamat „tetőpontja”, hisz innen a csapat már egy testként és egy lélekként dolgozik, egészen a megérkezéstől számított 9. napig (a Budapest–Zuglóban megrendezett napközis tábor esetében a 7. napig).

A zökkenőmentes munkát és a csapat egységének és dinamikájának végleges kialakulását elősegítendő az előkészítő tábor során is részt vesznek a szervezők egy csapatépítő alkalmon. Ez idén, a Napvető tábor esetében Budapest–Zuglóban, az Evangélikus Hittudományi Egyetem kollégiumának kápolnájában, a két Nyomkereső tábor során pedig Piliscsabán a Summa Vitae Alapítvány Kollégiumában valósult meg. A színvonalas és tábori csapatra szabott tréningek megtartásáért dr. Horváthné Pellionisz Petrának és dr. Kővári-Horváth Mártának jár köszönet!

Az előtábor során már egymás képességeit és nehézségeit is jobban megismerhették a szervezők, sőt arra is időt szántak, hogy megbeszéljék, mivel tudják egymást segíteni, ha a tábor során fáradttá vagy feszültté válnának. Ezen kívül betanulták a tábori táncot, utoljára átbeszélték a tábor programját, elkészítették a kellékeket és díszleteket, valamint egy rövidebb, a tábor résztvevőinek életkori sajátosságait bemutató pszichológiai gyorstalpalón is részt vettek. Este természetesen ismét a csapatépítésé és az összeszokásé volt a szerep, ám a SZIVI Táborvezetők akcióban képzéseinek köszönhetően ekkor már nem csak szervezőtársakként, hanem barátokként eresztették ki a fáradt gőzt. Hisz a táborszervezés nem csak a gyermekek számára nyújt felejthetetlen élményt, hanem szervezőként is örök emlék marad!

SZIVI Táborvezetők akcióban - 2020

***

A 2020. évi Táborvezetők akcióban! képzéssorozat a Szívvel - Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány szervezésében, a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesülettel együttműködve valósult meg.