12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

Fejlődés és felelősség – Ilyen volt a 12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

Fejlődés és felelősség – Ilyen volt a 12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor


Szöveg: Szilágyi Gergő Dominik
Képek: Vida Zsófia

2023. július 1–8. között ismét megrendezésre került a SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor Zuglóban Tihanyi Hanna és Koknya Dorottya trénerek vezetésével, amely már a 12. volt a Szívvel-Lélekkel a Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány történetében. A helyszín idén is az Evangélikus Hittudományi Egyetem volt, amely most is tökéletes teret biztosított a tanulásunkhoz és a szórakozáshoz. A képzéssel egyidejűleg és egy helyszínen zajlott a KÖSZI Napvető mesés élménytábor, így a tanult táborvezetői készségeinket rögtön hasznosíthattuk is a gyakorlatban.

12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor

A gyerekeknél kicsit előbb, már a hétvégén megérkeztünk a tábor helyszínére, hogy még jobban megismerjük egymást és ráhangolódjunk a közös munkára. Rengeteg csapatépítő feladatot raktak össze a vezetőink, melyekkel jól szórakozva tudtuk felmérni egymás képességeit, erősségeit és gyengeségeit, és felkészülten vágtunk neki az újabb érdekes kihívásoknak.

Hétfőn elkezdődött a KÖSZI Napvető mesés élménytábor, melynek idei tematikája a lovagregény volt, így rengeteg izgalmas középkori és szuperhősös témájú játékkal, feladattal készültünk együtt a gyerekeknek, és a lebonyolításában már a tanulás mellett is sokat tudtunk segíteni. Együtt, játékos foglalkozásokkal fogadtuk a megérkező táborozókat, ezután közös reggeli és a délelőtti áhítat következett. Az ifis képzéseink két blokkban zajlottak minden nap: mikor az alsó tagozatosok elmentek a saját programjaikra délelőtt, illetve késő délután, majd amikor megérkeztek értük a szüleik és haza indultak. Persze sok lehetőségünk volt csatlakozni is a picikhez, például az ebéd utáni kézműveskedés és foci számunkra is ugyanannyira érdekes volt!

Az első, eseménydús nap vége felé egy a számháborúhoz hasonló, rohangálós játék következett, ahol a vezetők a gyerekek fejére kötött szimbólumokat próbálták leolvasni, míg ők az “elveszett Exkaliburt” keresték a területen. Nagyon jó volt látni, hogy egyre több feladatban fejlődünk, de nem vagyunk magunkra hagyva vagy úgymond bedobva a mély vízve. A napot közös áhítattal, és az élményeink megbeszélésével zártuk.

A második nap a hasznos vezetői képességek megismerésével és alkalmazásával telt, és egy tábor megszervezéséhez szükséges rengeteg teendővel is részletesen megismerkedtünk. És végre megtanítottuk a gyerekeknek a tábortáncot is! Ha ez még nem lenne elég, az esténk egy jó kis csapatépítő lazulással és házimozizással zárult.

A harmadik nap igazán izgalmas volt, ugyanis a táborok középső napján szoktunk egy kiruccanást tenni, és ez most sem volt másképp. Érdekes volt ennyi év táborozás után már második éve ifisként venni részt rajta. Úticélunk a Margitsziget volt, ahova már korán, reggeli után el is indultunk. Induláskor párokba álltunk, és minden táborvezető és ifis kapott maga a mellé egy gyerkőcöt, aki végig a párja volt az utazás alatt. A szigeten ugyanúgy tartottunk egy képzést, amikor egy kis időre elvonultunk a gyerekektől, majd utána közösen elmentünk megnézni a kis állatkertet, amit mind a táborozók, mind vezetők nagyon élveztek. Az állatkert után indultunk haza. Visszaérkezés után volt egy közös áhítat, majd az este a már megszokott módon folytatódott.

A negyedik nap felépítése a megszokott volt, viszont ifiképzős trénereink szerveztek nekünk egy csapatépítő “városi portyát”, ami során különböző helyszínekre kellett eljutnunk a belvárosban, rejtvények megoldásával. Nagyon élveztük az egész kirándulást, és igaz, akadtak eltévedések és akadályok, de a végére, ha késéssel is, sikeresen visszajutottunk a szállásra és eltettük magunkat másnapra.

Az utolsó nap hamar véget ért. Délután a Megálló istentisztelet után a gyerekek hazamentek, nekünk pedig következett a tábor kiértékelése, és az oklevelek átadása. Hála Istennek mindenki sikeresen teljesítette a képzési évét! Az első évesek az elsőt, mi, másodévesek a másodikat. Az átadások után következett a saját nagy programunk. Minden évben a másodévesek szerveznek egy programot az első éveseknek és a két vezetőnek. Ebben az évben hárman valósítottuk ezt meg. A program lényege szintén egy portya volt, ezen a többieknek végig kellett menniük rejtvények és furfangos szójátékok segítségével. Minden állomáson egy-egy keresztrejtvényt kellett megoldani, vagy fotózkodni az állomás épületével. Szuper visszajelzéseket kaptunk a programról, és nagyon jól érezték magukat a résztvevők, mint ahogy mi is nagyon élveztük a szervezést és a megvalósítást.

Életem egyik legszebb hetét töltöttem itt most ifiképzősként. Minden programot, képzést, illetve ismerkedést nagyon szerettem, és örülök, hogy ennek az összetartó közösségnek a tagja lehetek. Egy valóban mesés és élményekkel teli hetet töltöttem el a többiekkel, és már nagyon várom, hogy megtudjam, mit tartogat a következő alkalom!

12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor - válogatás

***

Kövesd a SZIVI-t a Facebookon:
https://www.facebook.com/szivvellelekkelalapitvany/

A 12. SZIVI Ifjúságivezető-képző tábor a Szívvel-Lélekkel Alapítvánny szervezésében, a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesülettel együttműködésben valósult meg.